ei koken

2016-11-28
Ei koken

Ei koken doen we allemaal want dit voedingsmiddel is al jaren of beter gezegd eeuwen zeer populair. Naast de inhoud van het vogelei is tevens de schaal eetbaar. Alle soorten kunnen gegeten worden en bij de meeste is dit ook het geval. Toch eten we meestal eieren van de kip. Het product van de kwartel eten we ook echter is dit vaker voor mooie culinaire gerechten.

In totaal eten we er tegen de 200 per jaar. Dit is de variant vanuit de pan of gekookt bij het ontbijt maar ook de versies die verwerkt worden in producten. Eidooiers zijn namelijk een emulgator. Dit heeft voor veel bereidingen een handig effect. Denk bijvoorbeeld bij het maken van mayonaise. Door de toevoeging van de dooier vormen olie en azijn een emulsie.

Zelf ei koken

Om een ei te koken heb je de volgende keukengerei nodig.

 • Een pan of steelpan
 • Water
 • Eieren
 • Kookwekker / telefoon / klok
 • Zout of azijn

Heb je alles klaar gezet dan kan je nu beginnen met het bereiden.

Stappenplan

 1. Begin met het vullen van de pan met water. Zorg ervoor dat dat het geheel volledig onder water staat dus neem voldoende water.
 2. Ze de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Zodra het water kookt draai je het vuur lager en zorg dat het water niet te hard borrelt. Voeg aan de pan een scheutje azijn of zout toe.
 3. Het is tijd om de eieren toe te voegen aan de pan. Dit kan door gebruik te maken van een lepel. Zo basten ze minder snel. Ook het zout of azijn helpt hierbij.
 4. Kies op de kookwekker of je horloge de tijd die nodig is voor jouw perfecte eitje. Zachtgekookt, hardgekookt of medium.
 5. Wanneer de wekker gaat en de tijd dus voorbij is haal je snel de pan van het vuur en giet je deze af. Daarna laat je de eieren schrikken door ze af te spoelen met koud water. Dit heeft twee voordelen, het pellen wordt er gemakkelijker van en de garing stopt zodat ze niet te hard worden.
 6. Serveer met een beetje zout of verwerk het in je salade of andere gerecht.

De juiste kooktijd per grootte

Niet elk ei is gelijk en daarom verschilt de optimale kooktijd. Het gewicht is hierin de meest belangrijke eigenschap. Dus pak de weegschaal om te bepalen wat voor soort je te pakken hebt:

Klein <53 gram
Gemiddeld 53-63 gram
Groot 63-73 gram
Extra groot > 73 gram

Door bovenstaand tabel ben je nu op de hoogte van de grootte van jouw ei. Gebruik deze informatie om in het volgende tabel gecombineerd met de hardheid die jij wil de tijd te kiezen!

Soort gekookt ei Klein Middel Groot
Zacht gekookt 3 3.5 4
Eigeel zacht/ eiwit hard 4 4.5 5
Eigeel smeuig/ eiwit hard 6 7 8
Hardgekookt 7 8.5 9

Beginnen met eieren in een koude pan water

De bovenstaande tijden zijn gebaseerd op de bereiding zoals hierboven uitgelegd in het stappenplan. Hierbij wordt er gebruikt gemaakt van de manier waarbij je de eieren toevoegt aan koken water. Anderen gebruiken liever de manier waarbij je ze juist toevoegt aan nog koud water. Voor het bereiding maakt dit behoorlijk veel uit. Hou rekening met en minuut minder lang koken.

Eieren bewaren

Ondanks dat het niet verplicht hoeft is het wel het beste om eieren te bewaren in de koelkast. Dit het advies van het voedingscentrum. Door ze in de koelkast te bewaren vermindert de kans op bederf en voedselinfecties aanzienlijk. De kou zorgt er namelijk voor dat bacteriën minder snel kunnen groeien. Zo kan salmonella bij een temperatuur van 4 graden amper groeien.

 

Zet een kooktimer voor jouw ei koken

Gemakkelijk de tijd bijhoden die nodig is om jouw ei koken te bereiden? Zet snel hieronder de kooktimer.

00:30

Voedingswaarden

De voedingswaarden zijn per 100 gram van het ingredient.
 • Energie: 136 Kcal
 • Eiwit: 12 Gram
 • Koolhydraten: 2 Gram
 • Vet: 8 Gram
 • Vezels: 0 Gram
 • Natrium: 150 Miligram