Basmati rijst koken

2020-03-09
Basmati rijst koken

Basmati rijst koken is eigenlijk niet anders dan het bereiden van andere rijstvormen. Rijst is een graanvariant. Het wordt eigenlijk over de gehele wereld verbouwd en gegeten. In Nederland wordt het vooral vaak gebruikt bij Aziatische gerechten, maar is het ook steeds vaker op allerlei andere manieren terug te vinden. Het past bijvoorbeeld ook in maaltijdsalades. De specifieke soort basmati kan daarin dan ook belangrijk zijn. Dit komt omdat dit de soort is die vooral uit India en Pakistan komt en ook daar veel in grotere gerechten wordt toegevoegd.

Weten wanneer het gaar is

Het is belangrijk om te weten dat er verschillen in de aanpak van Basmati rijst koken kunnen zitten. Dit is eigenlijk terug te voeren op slechts één ding. Het is namelijk afhankelijk van de eigen smaak om te bepalen of het gaar is. Over het algemeen is het gaar wanneer het zachter wordt en simpel door te bijten is. Sommige mensen houden de graansoort iets harder, terwijl andere juist van meer zachte varianten kiezen. Ook dit is een factor bij de keuze voor deze specifieke soort. Het is altijd slim om hier zelf mee te testen om de ideale tijd van bereiding te vinden.

Het daadwerkelijke bereiden

Basmati rijst koken begint met het vullen van een pan met anderhalf tot tweemaal zoveel water. Gebruik je 400 gram? Dan heb je dus 6 tot 8 deciliter nodig. Het water moet eerst aan de kook worden gebracht. Eventueel kan nu ook zout worden toegevoegd naar smaak. De rijst is nu toe te voegen waarna het water opnieuw aan de kook gebracht wordt. Houd dit nu 10 minuten vol. Wat goed is om te weten, is dat roeren niet nodig is. Het zal niet snel plakken. Na 10 minuten is het tijd om af te gieten. Test of het gaar is.

Zet een kooktimer voor jouw Basmati rijst koken

Gemakkelijk de tijd bijhoden die nodig is om jouw Basmati rijst koken te bereiden? Zet snel hieronder de kooktimer.

00:30

Voedingswaarden

De voedingswaarden zijn per 100 gram van het ingredient.
  • Energie: 356 Kcal
  • Eiwit: 8.8 Gram
  • Koolhydraten: 76.5 Gram
  • Vet: 1.3 Gram
  • Vezels: 1.5 Gram
  • Natrium: 5 Miligram