Asperges koken

2017-04-19
asperges koken

Inhoudsopgave Hoe lang te koken

Er bestaan zowel witte als groene asperges. De witte groeien onder de grond, groene boven de grond. Beide hebben een eigen smaak en structuur. In dit artikel lees je hoe witte asperges koken in zijn werk gaat. Let er wel op dat de precieze kooktijd kan verschillen, omdat stengels in verschillende diktes bestaan. Hoe dikker, hoe langer de asperge dus gekookt zal moeten worden. Het is het handigst om gebruik te maken van een speciale aspergepan. Dit is een hoge, smalle pan waarin de stengels rechtop kunnen staan. De kopjes komen niet onder water. Je kunt echter ook een gewone pan gebruiken. De groente moet dan net onder water komen te liggen.

Schoonmaken

Witte asperges moet je eerst schillen voordat je ze gaat koken. Leg ze eerst ongeveer een half uur in koud water. Pak vervolgens het kopje en schil de groente met een dunschiller. Schil van de bovenkant naar de onderkant. Herhaal dit een paar keer totdat de hele stengel geschild is. Snijd een centimeter van de onderkant van de stengel af. De schillen en onderkantjes kun je op de bodem van de aspergepan leggen en meekoken voor extra smaak.

De bereiding

Asperges koken doe je door water met een beetje zout aan de kook te brengen. Leg de geschilde groentes in het kokende water en kook ongeveer 5 minuten. Zoals gezegd hangt de kooktijd af van de dikte van de stengels. Zet het vuur uit en laat de groente 10 minuten nagaren in het water. Plaats hierbij een deksel op de pan en giet dus niet af. Je kunt de gekookte stengels nu voorzichtig uit het water scheppen en op een schaal leggen.

Groene asperges

Groene asperges hoef je voor het koken niet te schillen. De kooktijd is iets korter, tussen de 3 en 5 minuten, afhankelijk van de dikte. Je kunt ze ook wokken of grillen.

Zet een kooktimer voor jouw Asperges koken

Gemakkelijk de tijd bijhoden die nodig is om jouw Asperges koken te bereiden? Zet snel hieronder de kooktimer.

00:30

Voedingswaarden

De voedingswaarden zijn per 100 gram van het ingredient.
  • Energie: 18 Kcal
  • Eiwit: 2 Gram
  • Koolhydraten: 4 Gram
  • Vet: 0 Gram
  • Vezels: 0 Gram
  • Natrium: 6 Miligram