Prei koken

2017-04-19
prei koken

Inhoudsopgave Hoe lang te koken

Prei kokenPrei is een lekkere en veelzijdige groente. De groente is verwant aan de ui en aan knoflook en wordt eveneens vaak gebruikt in gerechten als smaakmaker. Het is echter ook goed te gebruiken als hoofdingrediënt. Eigenlijk past de smaak in bijna alle keukens. Voordat je deze groente in een gerecht gaat verwerken, moet je hem eerst goed schoonmaken. Daarna kun je de prei koken of op een andere manier bereiden. In dit artikel lees je hoe je deze moet koken.

De bereiding

Een preistengel bestaat uit lagen van bladeren waartussen zand kan zitten. Snijd de onderkant, de wortel, van de stengel eraf. Deze gebruik je niet en kun je weggooien. De buitenste bladeren zijn meestal taai, dus verwijder ook deze. Afhankelijk van hoe je prei wilt bereiden kun je hem in kleine of grotere stukken snijden. In dit geval gaan we uit van stukjes van ongeveer een centimeter lang. Doe de ringen in een vergiet en was ze nogmaals goed. Er blijft vaak nog wat aarde achter. Doe de preiringen in een pan en voeg een flinke bodem water toe. Je kunt er wat zout bijdoen, maar dat is niet nodig. Kook in 15 minuten gaar. Giet af en de preiringen zijn klaar om te eten of verder te verwerken.

Extra bereidingstips

De smaak van prei is heerlijk in pasta, Aziatische gerechten en ovenschotel. Je kunt de stengels in kleine ringetjes snijden en deze enkele minuten roerbakken, al dan niet samen met andere groentes. Het combineert bijvoorbeeld goed met ui en paprika in Italiaanse gerechten of met kool en taugé voor een Aziatische smaak. Als je prei wilt gebruiken in een ovenschotel of quiche, dan is prei koken wel aan te raden om de groente eerst even voor te garen. Preisoep is ook erg lekker en eenvoudig om te maken.

Zet een kooktimer voor jouw Prei koken

Gemakkelijk de tijd bijhoden die nodig is om jouw Prei koken te bereiden? Zet snel hieronder de kooktimer.

00:30

Voedingswaarden

De voedingswaarden zijn per 100 gram van het ingredient.
  • Energie: 22 Kcal
  • Eiwit: 2 Gram
  • Koolhydraten: 2 Gram
  • Vet: 0 Gram
  • Vezels: 2 Gram
  • Natrium: 4 Miligram