Tuinbonen koken

2016-11-27
Tuinbonen koken

Inhoudsopgave Hoe lang te koken

Tuinbonen zijn al erg lang onderdeel van ons voedingspatroon. Zelf 6000 jaar voor Chr. werden ze al verbouwd. Dit voornamelijk rondom het Middellandse Zeegebied. Deze boon is echter niet helemaal gelijk aan de variant die we momenteel gebruiken, destijds van de boon nog veel kleiner. Ook in de rest van Europa is deze groente bekend. Al voor 1492 worden er meldingen gemaakt van dit gezonde eten. Verse bonen zijn niet het gehele jaar beschikbaar. Deze echte Nederlandse variant vind je ongeveer 6 weken per jaar. Vanaf half juni tot augustus. Vind je ze al eerder in de supermarkt of groentewinkel? Dan zijn dit vaak bonen die gekweekt worden in Zuid-Europa.

 

Hoe lang moet je tuinbonen koken?

Voordat je kan beginnen met koken zullen de bonen gedopt moeten worden. De schillen zijn namelijk niet geschikt voor menselijke consumptie. Heb je kleine boontjes dan heb je juist gelukt. Deze zijn extra lekker en vaak ook minder hard. De meeste bonen die wij in Nederland verbouwen worden in machines verwerkt tot bonen in blik of glas.

Na het doppen is het verstandig ze snel te koken. Dit omdat ze het verkleuringsproces direct begint wanneer ze uit de schil zijn. Tuinbonen koken doe je meestal in 15 tot 30 minuten. Heb je jonge tuinbonen dan duurt het koken minder lang. Je kan er af en toe één uit de pan halen om te controleren of hij al gaar is. Om verkleuring tegen te gaan kan je een scheutje melk toevoegen aan het kookwater. Voor de smaak een beetje zout.

Tuinbonen tips!

Ongedopt kan je de bonen het beste in een gesloten plastic zak bewaren in de koelkast. Prik hier een paar gaatjes in zodat het wel kan ademen. Ze blijven tot een week goed.

Tijdens het koken is het erg lekker om bonenkruid mee te koken. De combinatie tuinbonen met gebakken spekjes is een erg bekende en dat is niet vreemd wat het is erg lekker!

Probeer bij het tuinbonen koken deze niet te lang door te koken. Zo behoudt je de vitamines.

Hou rekening met 500 tot 750 gram ongedopte tuinbonen per persoon.

 

Zet een kooktimer voor jouw Tuinbonen koken

Gemakkelijk de tijd bijhoden die nodig is om jouw Tuinbonen koken te bereiden? Zet snel hieronder de kooktimer.

00:30

Voedingswaarden

De voedingswaarden zijn per 100 gram van het ingredient.
  • Energie: 46 Kcal
  • Eiwit: 6 Gram
  • Koolhydraten: 4 Gram
  • Vet: 0 Gram
  • Vezels: 4 Gram
  • Natrium: 6 Miligram

Comment (0)