Broccoli koken

2020-02-15
broccoli koken

Broccoli is een groente die sterk verwant is met bloemkool. Van deze groente eten we normaal de gesloten bloemknoppen maar in sommige streken van Italië worden ook de bladeren gegeten. Bij bloemkool worden juist de aanlegstegsels van de bloemknoppen. Deze groente bevat de meeste glucosinolaten. De naam komt van het Italiaanse ‘broccolo’. Dit betekent in het Nederlands de bloeiende top van een kool. In Nederland is het een bekende groente die wij veel eten. Tevens is het een erg veelzijdige groente die je zowel kan koken maar ook kan wokken. Ook in lasagnes of andere gerechten kan het gebruikt worden. De perfecte broccoli koken doe je tot deze beetgaar is. Te lang in de pan en het wordt een slappe boel. Ook vervalt dan de mooie groene kleur waar hij juist om bekend staat.

Hoe lang broccoli koken

Wat veel mensen niet weten is dat broccoli een erg korte kooktijd heeft. Enkele minuten is voldoende om een mooi beetgaar product te krijgen. Het gebeurd daarom al snel dat hij te lang gekookt wordt en daarmee verliest hij juist die lekkere bite. Een mooie manier om te controleren of de garing voldoende is doe je door het inprikken met een vork. Hou voor de basis een kooktijd van 5 tot 8 minuten aan. Prik je met de vork in de broccoli en komt de vork er weer gemakkelijk uit dan is deze gaar.

Voordat je begint met broccoli koken zul je deze eerst schoon moeten maken. Je haalt met een klein mesje de roosjes van de stronk. Je kan prima een stukje steel aan het roosje houden. Hoe meer steel je gebruikt hoe langer je dient te koken. Spoel daarna je gesneden roosjes even af met koud water om eventueel zand of andere restjes te verwijderen. Zet een pan op het vuur met daarin een beetje zout en breng deze aan de kook. Gebruik zo min mogelijk water om de smaak en vitaminen zo veel mogelijk in de broccoli te houden. Voeg de roosjes pas toe als je water reeds kookt. Zet bij het koken altijd een kookwekker aan om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk te lang de pan op het vuur laat staan. Controleer de eerste keer na 5 minuten en laat nog even staan als de vork nog moeilijk uit je groente komt.

Ook mogelijk: broccoli wokken

Een andere bereidingswijze is de broccoli wokken. Begin met dezelfde stappen zoals hierboven. Dus haal de roosjes van de stam, spoel deze af en kook daarna eerst 4 minuten en spoel ze af met koud water. Zorgt ervoor dat je ze goed laat uitlekken om ze daarna in de wok mee te koken met je andere ingredienten. Sommige mensen kiezen ervoor om de broccoli direct in de pan te doen zonder eerst te koken. Dit is mogelijk echter moet je ze dan langer wokken om ze echt gaar te krijgen. Het risico hierbij is dat je ze te lang kookt en ze zacht worden. Ons advies is daarom ze eerst te koken en kort te wokken. Zo krijg behoud je die heerlijke knapperige bite.

Zet een kooktimer voor jouw Broccoli koken

Gemakkelijk de tijd bijhoden die nodig is om jouw Broccoli koken te bereiden? Zet snel hieronder de kooktimer.

00:30

Voedingswaarden

De voedingswaarden zijn per 100 gram van het ingredient.
  • Energie: 29 Kcal
  • Eiwit: 3.3 Gram
  • Koolhydraten: 2 Gram
  • Vet: 0.2 Gram
  • Vezels: 3.5 Gram
  • Natrium: 5 Miligram

Comment (0)