Aardappels koken

2016-11-26

Inhoudsopgave Hoe lang te koken

Wist je dat de aardappel oorspronkelijk helemaal niet in Europa aanwezig was? Het komt namelijk helemaal vanuit Zuid-Amerika. Toch zou het al snel een belangrijk onderdeel van de Europese maaltijd worden en sinds de 16e eeuw zelf een maaltijddrager. Samen met pasta, rijst en brood is het voor ons een belangrijke bron van koolhydraten. Daarnaast bevat het ook nog eens vezels en vitamine B6.

Zelf aardappels koken

Voor de perfecte bereiding van dit ingrediënt gebruik je onderstaand stappenplan:

  1. Als eerste is het nodig de aardappels te schillen. Ook is het mogelijk ze direct in de schil te koken. Dit is echter minder lekker bij oudere aardappels. Wanneer je ze wilt koken in de schil is het van belang ze goed schoon te boenen met een nagelborsteltje. Je wilt natuurlijk geen zand in je gerecht. Verwijder ook lelijke stukjes. Als je ze wel gaat schillen is het van belang dit zo dun mogelijk te doen. Net onder de schil zitten de meeste vitamine en deze wil je natuurlijk wel binnen krijgen!
  2. Kies voor het aardappels koken een grote pan en vul deze driekwart met water. Zorg ervoor dat je stukken allemaal ongeveer even groot zijn. Is dit niet het geval? Snij dan grote stukken door midden zodat alles ongeveer even lang nodig heeft om gaar te worden. Wil je ze heel houden maar heb je wel grote en kleine stukken? Dan voeg je de grotere stukken eerder toe aan het kokende water. Doe na het toevoegen van de stukken het vuur omhoog en wanneer het water weer kookt kan dit weer naar beneden. Dit voorkomt dat de pan zal overkoken.
  3. Over het algemeen moeten aardappels 18 tot 20 minuten koken echter wordt dit sterk bepaald door de soort en grootte. Daarom kan je beter gebruik maken van een testje met de vork. Lees hieronder hoe je dit doet.
  4. Giet het geheel af na het koken en breng op smaak met kruiden. Je kan het ook laten afkoelen en opbakken. Ook een lekkere optie!

De vorktest

Aardappels koken

Omdat niet elke aardappel dezelfde grootte heeft is het soms lastig te bepalen of ze al gaar zijn. Je kan natuurlijk de juiste kooktijd aanhouden maar dit is wel een indicatie. Om zeker van je zaak te zijn gebruik je de vorktest.

Prik met een vork in één van de grote stukken. Kom je gemakkelijk tot het midden dan is deze gaar. Gaat dit nog moeilijk dan moet hij nog even. Als je langzaam prikt kan je het verschil merken.

 

Zet een kooktimer voor jouw Aardappels koken

Gemakkelijk de tijd bijhoden die nodig is om jouw Aardappels koken te bereiden? Zet snel hieronder de kooktimer.

00:30

Voedingswaarden

De voedingswaarden zijn per 100 gram van het ingredient.
  • Energie: 76 Kcal
  • Eiwit: 2 Gram
  • Koolhydraten: 16 Gram
  • Vet: 0 Gram
  • Vezels: 0 Gram
  • Natrium: 0 Miligram