Aardappels uit de oven

2020-02-17
Aardappels uit de oven

Er zijn wel 100 verschillende manieren om aardappels uit de oven te maken. Wij richten ons eerst op het basisrecept en daarna gaan we verder met verschillende ingredienten om het gerecht nog meer op smaak te brengen. We lopen er stap voor stap doorheen en we beginnen natuurlijk met de aardappelsoort want dit gerecht begint in de winkel!

Het begint natuurlijk met, de aardappel

Zoals aangegeven begint de eerste stap in winkel namelijk bij de keuze voor de aardappel. In de meeste recepten wordt er uitgegaan van een vastkokende versie. Dit is logisch aangezien deze niet uit elkaar vallen als ze gaar worden. Dus lekkere knapperige aardappels in plaats van een brei van puree. Daarmee lijkt de keuze snel gemaakt maar er speelt meer mee voor de perfecte aardappel uit de oven. De kruimelige variant heeft namelijk veel zetmeel en suiker. Dit zorgt voor een nog lekkerdere krokante laag. Kies bijvoorbeeld voor een licht kruimelige variant voor het beste van twee werelden.

De meest gangbare soorten zijn:

Vastkokende: Nicola, Ditta, Lady Christl, Inova, Ballerina, Opperdoezer-ronde
Vrij vastkokende: Bildtstar, Mozart, Platina, Agria
Kruimige: Frieslander, Milva, Melody, Maritiema, Victoria
Zeer kruimige: Eigenheimer, Irene, Doré

Een andere tip is om de aardappels in hoekjes te snijden want al deze randjes worden lekker krokant. Neem tevens een lekkere olijfolie mee en eventueel wat extra ingredienten.

Voorkoken of niet…

Natuurlijk kan je alles in een schaal doen en direct in de oven plaatsen maar het advies is om wel alles voor te koken. Tijdens het koken komt het zetmeel en de suikers naar de oppervlakte. Weer een extra pluspunt voor dat ideale krokante laagje. Bij het koken moet je wel goed rekening houden met de kooktijd. Zorg dat je ze maar een paar minuutjes kookt. Kleine stukjes 5 minuten en als je grotere partjes hebt gesneden tegen de 10 minuten. Laat ze na het koken goed droog worden.

Met schil of zonder schil

Dit is natuurlijk een kwestie van smaak. In de basis kunnen aardappels met schil gegeten worden. Maak de schil goed schoon en snij bruine plekjes eruit. Voor beide valt wat te zeggen. Er zit veel smaak in de schil maar je eindresultaat wordt wel een stukje minder krokant. Soms kan het wel gemakkelijk zijn om ze niet te hoeven schillen!

Aardappels in de oven kooktijd

De laatste stap, tijd voor de oven. Verwarm deze als eerst goed voor op 190 graden. Doe je partjes in een schaal en voeg je olijfolie toe, peper en zout. Nog meer ingredienten zoals rozemarijn, knoflook of uit / sjalotjes doe deze dan ook allemaal in je schaal. Schep het over in je ovenschaal en plaats in de voorverwarmde oven. Bak ongeveer 25 minuten lang. Soms is het handig om je aardappels even om te scheppen of de temperatuur terug te zetten als het te hard gaat.

Een aantal varianten:

De basisvariant met enkel knapperige aardappels is natuurlijk al erg lekker maar door het toevoegen van kruiden of andere ingredienten kan je het net even wat spannender maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de onderstaande varianten.

bakje-aardappelsAardappels uit de oven met rozemarijn

Doorlopen de reguliere stappen en voeg aan rozemarijn takjes toe aan je partjes. Snij een ui in grove stukken en voeg dit tevens toe. Als laatste een teentje knoflook. De combinatie tussen rozemarijn en aardappels is heerlijk en past goed bij veel gerechten.

Paprika en chili poeder

Juist wat meer pit toevoegen? Voeg paprika en chili poeder toe aan je partjes. Eventueel kan je ook nog een teentje knoflook toevoegen voor een extra smakelijk geheel.

Bewaren

Heb je een flinke ovenschaal vol gemaakt en heb je niet alles op gekregen? Je kan het natuurlijk in de koelkast bewaren. Laat het allereerst goed afkoelen en bewaar daarna maximaal 2 dagen in je koelkast. Bij het opwarmen even flink de grill gebruiken om zoveel mogelijk van het krokante weer terug te krijgen.

Zet een kooktimer voor jouw Aardappels uit de oven

Gemakkelijk de tijd bijhoden die nodig is om jouw Aardappels uit de oven te bereiden? Zet snel hieronder de kooktimer.

00:30

Voedingswaarden

De voedingswaarden zijn per 100 gram van het ingredient.
  • Energie: 119 Kcal
  • Eiwit: 2 Gram
  • Koolhydraten: 16.3 Gram
  • Vet: 4.8 Gram
  • Vezels: 1.5 Gram
  • Natrium: 0.15 Miligram

Comment (0)