Linzen koken

2020-03-09
linzen koken

Linzen koken wordt al eeuwen gedaan. De peulvrucht werd al voor de jaartelling verbouwd en in maaltijden gebruikt. In recente jaren is dit weer meer populair geworden. Dit komt onder andere doordat het in veel koude en warme gerechten terugkomt. Er zijn veel verschillende soorten te onderscheiden. Die kunnen een andere kleur en vorm hebben, maar zijn wel allemaal te beschouwen als dezelfde peulvrucht. Dit maakt voor de bereidingswijze dan ook niet uit. Het is wel belangrijk om het koken op de juiste wijze aan te pakken. Zo is de optimale smaak te garanderen.

De manier van linzen verwerken

Naast het kiezen van de juiste soort, is ook de manier van verwerken belangrijk. Linzen koken betekent niet ook direct dat deze onmiddellijk opgediend moeten worden. Ze komen ook terug in allerlei soorten gerechten en salades. Ook passen ze goed als extra ingrediënt in allerlei soepen. Wanneer ze eenmaal klaargemaakt en verwerkt zijn, dan kan de houdbaarheid verschillen afhankelijk van het soort gerecht waarin ze zitten. Ze zijn echter ook direct als groente bij een maaltijd op te dienen en zo warm te eten. Kijk wel altijd eerst even of er geen slechte tussen zitten. Die moeten eerst verwijderd worden.

Beste wijze van klaarmaken

Linzen koken gaat het best vooraf door het weken van de peulvrucht. Dit geldt alleen voor de gedroogde variant in zakken. De voorgekookte variant uit de potjes kan direct opgewarmd worden. De gedroogde zijn het best eerst 4 tot 12 uur te weken in water. Spoel ze daarna wel nog even af. Vervolgens gaan ze in vers water op hoog vuur. Laat ze 45 minuten tot een uur zitten. Het is altijd belangrijk om even na te kijken of ze daadwerkelijk goed gaar zijn. Na het afgieten zijn ze direct op te dienen. Ook zijn ze dan geschikt om te verwerken.

 

 

Zet een kooktimer voor jouw Linzen koken

Gemakkelijk de tijd bijhoden die nodig is om jouw Linzen koken te bereiden? Zet snel hieronder de kooktimer.

00:30

Voedingswaarden

De voedingswaarden zijn per 100 gram van het ingredient.
  • Energie: 116 Kcal
  • Eiwit: 9 Gram
  • Koolhydraten: 20 Gram
  • Vet: 0.4 Gram
  • Vezels: 8 Gram
  • Natrium: 2 Miligram