Witlof koken

2016-12-02
Witlof koken

Inhoudsopgave Hoe lang te koken

Witlof koken is één van de manieren waarop je deze groente kan eten. Ook rauw kan het prima in een salade maar dan is het meer bitter. Door het koken wordt deze bittere smaak een stuk minder. Sommige mensen voegen zelfs wat melk toe om dit proces nog meer te versterken. Rauwe witlof kan je eten in een salade. Een lekkere combinatie is met appel en rozijnen. Ook een lekker sausje op basis van mayonaise of yoghurt past hier prima bij. Omdat het een lekkere frisse smaak heeft is het veel gegeten in de zomer. Jammer vinden wij want het past ook prima in de winter! Naast witlof koken en gebruiken in een salade kan je het ook stoven of bereiden in de oven. Zelf een soep is dit een lekker ingrediënt!

Schoonmaken

Zoals elke groente moet je het eerst even goed schoon maken voor de bereiding. Het kan zijn dat er nog wat zand op zit of dat er nog wat plekjes verwijdert moeten worden. Donkere bladen trek je gemakkelijk van de stronk af. Snij met een mes de onderkant van de de stronk af. Ook de groente punt bovenaan snij je er vanaf. Dit is vaak tevens de oorzaak van de bittere smaak dus een belangrijke stap!

Hoelang witlof koken?

Wil je de witlof in een salade verwerken? Snij dan de stukjes lekker klein. Voeg een scheutje citroen toe om te voorkomen dat je groente verkleurt.

  1. Ga je de witlof koken dan kan je het in grotere stukken snijden. Begin met het doormidden snijden en snij daarna in kleinere stukken.
  2. Zet een grote pan op het vuur en voeg de stukken witlof toe. Breng het geheel aan de kook met een deksel erop. Voeg ook eventueel een scheutje melk toe als je echt niet van bitter houdt!
  3. Kook de stukken in 12 tot 15 minuten gaar.
  4. Giet de pan af in een vergiet en laat de stukjes nog even staan om extra uit te druppen. Uit deze groente komt veel vocht na het afgieten.

Kooptip

Kooktijd witlofDit gerecht is erg lekker met ham en kaas uit de oven. Om dit te bereiden moet je eerst de witlof koken en daarna goed laten uitlekken. Verwarm ondertussen de oven voor op ongeveer 200 graden. Snij de witlof niet in te kleine stukken. Door de helft in de lengte is prima. Kook het gaar en laat daarna goed uitlekken. Er komt meer vocht uit dan je denkt! Voeg daarna eerst de ham toe en daarna de strooikaas of plakken kaas. Doe in de oven totdat de kaas een mooie bruine kleur heeft. De groente is al gaar dus hier hoef je niet op te wachten!

Deze groente is ook heerlijk in een salade, bekijk de recepten!

Zet een kooktimer voor jouw Witlof koken

Gemakkelijk de tijd bijhoden die nodig is om jouw Witlof koken te bereiden? Zet snel hieronder de kooktimer.

00:30

Voedingswaarden

De voedingswaarden zijn per 100 gram van het ingredient.
  • Energie: 18 Kcal
  • Eiwit: 2 Gram
  • Koolhydraten: 2 Gram
  • Vet: 0 Gram
  • Vezels: 2 Gram
  • Natrium: 4 Miligram