Havermout koken

2017-04-19
havermout koken

Inhoudsopgave Hoe lang te koken

Havermout koken doe je om er havermoutpap van te maken. Havermoutpap wordt vooral bij het ontbijt gegeten. Het is een gezond en voedzaam begin van de dag. Wat is havermout eigenlijk? Het wordt gemaakt van haver, een graansoort. De haverkorrels worden gewassen en gepeld. Daarna worden ze verhit. Vervolgens worden deze bewerkte haverkorrels in stukjes geknipt, verhit met stoom en platgewalst. Hoe moet je havermout koken? Dat lees je in dit artikel!

De bereiding

melk of een combinatie van beide vloeistoffen. Met melk smaakt de pap romig, met water proef je de haver duidelijker. Als je liever een plantaardige vorm van melk gebruikt, zoals sojamelk of amandelmelk, dan is dat ook prima. Voor een ontbijtje meng je 100 milliliter water of melk met vier eetlepels havermoutvlokken. Zet dit op het vuur en kook de havermout tussen de 5 en 15 minuten. Op de verpakking zal de precieze bereidingstijd staan aangegeven. Hoe langer je de havermout kookt, hoe dikker de pap wordt. Als je liever een dunne havermoutpap wilt, voeg dan meer water toe tijdens het koken. Na bereiding kun je de pap warm eten of eerst koud laten worden. Als je de havermoutpap het liefst koud eet, maak hem dan alvast de avond van tevoren.

Extra bereidingstips

Wie havermoutpap saai vindt kan er ingrediënten aan toe voegen. Het is bijvoorbeeld heel lekker om vers fruit door de pap te mengen. Nootjes, cacao of kaneel zijn ook fijne toevoegingen. Je kunt er dus veel mee variëren en havermoutpap zo aanpassen als jij dat lekker vindt. Als je niet van pap houdt, maar wel graag havermout wilt eten, dan kun je het verwerken in een smoothie. Meng je smoothie zoals gebruikelijk en voeg op het eind een eetlepel havervlokken toe. Nog even mixen en je voedzame shake is klaar.

Zet een kooktimer voor jouw Havermout koken

Gemakkelijk de tijd bijhoden die nodig is om jouw Havermout koken te bereiden? Zet snel hieronder de kooktimer.

00:30

Voedingswaarden

De voedingswaarden zijn per 100 gram van het ingredient.
  • Energie: 74 Kcal
  • Eiwit: 3.33 Gram
  • Koolhydraten: 8 Gram
  • Vet: 3.33 Gram
  • Vezels: 0.66 Gram
  • Natrium: 78 Miligram