Venkel koken

2017-04-19
venkel koken

Inhoudsopgave Hoe lang te koken

Venkel heet ook wel knolvenkel en staat bekend om de anijsachtige smaak. Het is een lekker frisse groente, die veel smaak aan gerechten geeft. Je kunt hem rauw eten of op verschillende manieren garen; het is een erg veelzijdige groente. Het is lekker in salades, soepen en andere schotels. Deze groente is erg gezond en heeft een positief effect op maagklachten en op de spijsvertering. Bij dit soort klachten wordt vaak venkelthee aangeraden om de klachten te verminderen. Ga je venkel koken, reken dan ongeveer 250 tot 300 gram van deze groente per persoon. In salades neem je de helft hiervan.

De bereiding

Venkel koken doe je in ongeveer 10 minuten. Als je de groente liever wat zachter hebt, dan kun je 15 tot 20 minuten aanhouden. De venkel is een knol met daaraan stengels. De stengels snijd je los van de onderkant. Haal de bovenste laag van de schil. Als er bruine plekjes zijn, haal deze dan weg. Snijd de stronk in twee delen en vervolgens in partjes. Breng ondertussen water aan de kook met een beetje zout. Als het water kookt voeg je de venkelstukjes toe. Na 10 minuten koken zijn de venkelstukjes gaar, maar je kunt ze dus nog even laten doorgaren. Als je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken, dan zijn ze gaar en klaar om opgediend te worden.

Extra bereidingstips

Venkel kun je behalve koken ook prima stomen, stoven, roosteren, roerbakken of wokken. Stomen en stoven duurt tussen de 20 en 25 minuten. Bakken gaat snel; bak de in stukjes gesneden groente in ongeveer 5 minuten gaar op een hoog vuur. Je kunt venkel ook rauw eten in salades of verwerken in ovenschotels met verschillende soorten witvis. Het is dus een groente waar je eindeloos mee kunt variëren en die je telkens opnieuw kunt ontdekken.

Zet een kooktimer voor jouw Venkel koken

Gemakkelijk de tijd bijhoden die nodig is om jouw Venkel koken te bereiden? Zet snel hieronder de kooktimer.

00:30

Voedingswaarden

De voedingswaarden zijn per 100 gram van het ingredient.
  • Energie: 18 Kcal
  • Eiwit: 2 Gram
  • Koolhydraten: 2 Gram
  • Vet: 0 Gram
  • Vezels: 1 Gram
  • Natrium: 70 Miligram