De beste ingrediënten voor een koolhydraatarme soep

By : | Reacties uitgeschakeld voor De beste ingrediënten voor een koolhydraatarme soep | On : 25 september 2017 | Category : Magazine

Ben jij ook zo’n fan van soep? Soep is prima als maaltijd, lekker met brood. Maar wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt weet je dat brood daar niet bij past. Gelukkig kun je wel heel veel dingen doen om je soep meer te vullen en koolhydraatarm te maken. In dit artikel bespreken we de beste ingrediënten voor een koolhydraatarme soep. Je kunt hier eindeloos in variëren en zelf kiezen welke ingrediënten je wel en niet lekker vindt. Het is dus niet één recept, maar eigenlijk een artikel vol mogelijkheden!

Vlees, vis en gevogelte

Een koolhydraatarme soep heeft een basis en die basis zou je moeten laten bestaan uit vlees, vis of gevogelte. Je kunt natuurlijk ook combineren. Over het algemeen is gevogelte, waaronder kip en kalkoen, de meest ideale basis voor een koolhydraatarme soep. Kip en kalkoen laat namelijk los, waardoor de smaak door de soep heen gaat. Daarbij zijn kip en kalkoen heel erg rijk aan eiwitten en gezonde vetten en zorgen ze dus voor heel veel energie. Wanneer je aardig wat vlees, vis of gevogelte in de soep hebt zitten, wordt deze steviger en heb je ook geen brood meer nodig.

Groenten

Een soep is niet compleet zonder groenten. Eigenlijk kun je hier eindeloos in variëren en dat is ook het lekkerste. Er is geen soort groenten die we niet toe zouden staan in een koolhydraatarme soep, zolang je maar beseft dat aardappels geen groenten zijn.
Kies voor bijvoorbeeld ui, paprika en tomaat. Maar je kan ook gaan voor asperges, courgette, aubergine, selderij, prei, bloemkool, broccoli, winterpeen, wortels en ga zo maar door. Hoe meer groenten, hoe lekkerder je soep wordt. Dit zorgt ook dat je geen bindmiddel nodig hebt.

Noten en zaden

In een soep is het niet normaal om noten en zaden te gebruiken, maar dat wil niet zeggen dat het niet lekker is. Diverse nootsoorten – de walnoot, de hazelnoot – zijn heerlijk in een soep en kunnen echt iets toevoegen. Zorg er wel voor dat je ze altijd onbehandeld houdt. Dus geen gezouten noten en zaden, maar gewoon zo natuurlijk en vers mogelijk. Ook lijnzaad is perfect toe te voegen aan een soep en zorgt net voor een andere bite.

Peulvruchten

Tot slot kun je peulvruchten toevoegen aan je soep. Peulvruchten heb je in allerlei soorten en maten en leveren veel eiwitten. Ze geven je veel energie en geven je een gevuld gevoel. Daarbij kun je eindeloos experimenteren met de hoeveelheid peulvruchten. Het voordeel is dat peulvruchten voedzaam zijn, maar niet domineren in smaak. Je kan er dus behoorlijk wat van in een soep doen zonder dat je het echt hoeft te merken.

Gebruik geen bindmiddel

Uit den bozen bij een koolhydraatarm dieet is meel of maïzena. Gebonden soepen worden vaak op basis van maïzena en meel gemaakt. Maar dat mag dus volstrekt niet als je hem koolhydraatarm wil houden. Doe liever van alle gerechten (vlees, vis en gevogelte, groenten, noten en zaden, peulvruchten) meer dan dat je een bindmiddel gebruikt. Ook groenten kan prima dienen als een vervanger voor een bindmiddel. Bloemkool en broccoli zijn bijvoorbeeld groenten die uit zichzelf wel flink kunnen uitzetten. Op die manier wordt de soep een stuk gevulder en voller, zonder dat je de koolhydraatrijke bindmiddelen gebruikt.

Maak vandaag nog een koolhydraatarme soep

In dit artikel heb je voldoende richtlijnen gekregen om een lekkere, koolhydraatarme soep op tafel te toveren. Met ingrediënten als kip, vlees en vis kom je al heel erg tegemoet aan een eiwitrijke soep. Vul aan met groenten, peulvruchten en noten en zaden en er zal een heerlijke, krachtige koolhydraatarme soep ontstaan om je vingers bij af te likken.

Share This Post!